Routetechnieken;
De basis voor een hike.

Om een hike goed te kunnen lopen moet je een aantal routetechnieken beheersen.
De meest voorkomende routetechnieken bij de kabouters zijn:

Oogjesroute    
Bolletje-pijltje route
Kruispuntenroute
Stripkaart route
Punaise- / kralenroute
Windstreken (Kompas)

De onderstaande link verwijst naar een site waar verschillende routetechnieken uitgelegd worden.

Het is leuk om deze website eens te bekijken, want dit zal zeker van pas komen bij het lopen van hikes! (Zeker gezien het feit dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker de hikes ook zullen worden.)

http://nl.scoutwiki.org/Routetechnieken

Basis knopen

Er zijn een aantal knopen die voor scouting heel belangrijk zijn. Deze knopen zijn namelijk belangrijk bij het pionieren van o.a. keukens en vuurtafels die gemaakt moeten worden bij de oudere speltakken. Daarom leert de leiding deze knopen al vroeg aan de jeugdleden.

Omdat deze knopen niet heel makkelijk zijn en soms veel oefening kosten, staan hieronder een paar linkjes naar de websites waar deze knopen beschreven staan. Bij de kabouters leren we de platte knoop, mastworp en kruissjorring. Op latere leeftijd worden nog andere knopen aangeleerd, zoals de achtvormige sjorring, steigersjorring en diagonaalsjorring. 

Platte knoop:
http://knopen.scouting.nl/basisknopen/kn_platte_knoop.htm

Mastworp:
http://knopen.scouting.nl/basisknopen/kn_mastworp.htm

Kruissjorring, vorksjorring, steigersjorring, achtvormige sjorring en diagonaal sjorring:
http://verkenners.trijsberg.nl/download/download/Sjorringen.pdf

Vriendschapsknoop:
http://www.metrogroep.nl/vriendschapsknoop.htm

 

Speciale kampen

Elk jaar gaan we met de kabouters een aantal keer op kamp. Zo hebben we elk jaar een installatiekamp, het Noordelijk Pinksterkamp (NPK) en in de zomervakantie het zomerkamp. Het installatiekamp en het zomerkamp worden door de eigen groep georganiseerd. Maar het Noordelijk Pinksterkamp is voor alle scoutinggroepen in Noord Nederland! Dit kamp is elk jaar tijdens het Pinksterweekend in de Marnewaard (een militair oefenterrein boven in Groningen). Het NPK is het grootste jaarlijks terugkerende scoutingkamp in Europa, met ruim 3500 deelnemers! Het noordelijk pinksterkamp heeft een eigen website: www.noordelijkpinksterkamp.nl

Verder zijn er in de omgeving ook jaarlijks terugkerende hike-wedstrijden, zoals de HIT tijdens het paasweekend, en de Noordelijke Hike Wedstrijden (NHW) in de herfstvakantie. Er zijn kampen voor verschillende leeftijdscategorieën en moeilijkheidsgraden, waar de kabouters zich in kleine groepjes voor kunnen opgeven. De kampen hebben elk jaar weer een leuk thema. De HIT en het NHW wordt door Scouting Nederland georganiseerd (en gaat buiten de eigen scoutinggroep om). Kijk voor meer informatie eens op de onderstaande websites:

www.hit.scouting.nl

www.nhw.nl