ca. 10-18 jaar

Opkomst zaterdags

10:15 -12:15 uur

De Blauwe Vogels zijn scouts met een verstandelijke beperking. Ze variëren in leeftijd van ongeveer 10 tot 18 jaar. Ze baseren hun spel op het Junglebook, net als de welpen. De Blauwe vogels doen van alles in en rond het bos. Diverse spellen in het bos, een spannende hike of een heus kampvuur maken en broodbakken. Ook leren ze met hout en touw te werken, of doen ze iets creatiefs met de dingen die ze in de natuur vinden. Natuurlijk gaan de Blauwe Vogels ook op kamp.

Er zijn in Nederland al meer dan 4.000 kinderen met een handicap die meedoen bij scouting.

Scoutinggroep De Zwervers Assen heeft de deuren van haar clubgebouw al jaren open staan voor kinderen met een beperking:

De Blauwe Vogels

De verschillen tussen kinderen met en zonder een verstandelijke beperking worden groter naarmate de kinderen ouder worden. De interesses en mogelijkheden lopen steeds verder uit elkaar. Voor een juiste beeldvorming over en integratie van kinderen met een verstandelijke  beperking is bewust gekozen voor een opkomst tegelijk met alle andere speltakken. Op zaterdagmiddag van 13:30 tot 15:30 uur .

Deze speltak wordt geleid door voldoende vrijwilligers, dus aan enthousiasme geen gebrek. Maar de leiding heeft ook aantoonbare ervaring/affiniteit met de doelgroep, voor de juiste begeleiding van De Blauwe Vogels. De grootte van de groep is beperkt (max.10 kinderen), waardoor er voldoende aandacht is voor de individuele wensen van De Blauwe Vogels. Met de indeling van De Blauwe Vogel groep wordt onder andere rekening gehouden met de leeftijd van het kind, de beperking(en), maar vooral ook de mogelijkheden van ieder kind.

De Blauwe Vogels halen hun inspiratie namelijk uit het Jungleboek. Over de babyjongen Mowgli, die door de wolven in hun horde wordt opgenomen en opgevoed. Hij beleeft allerlei avonturen met Akela, de leider van de wolvenhorde, Chil, de rode wouw, Baloe, de oude, wijze beer, Sahi, het stekelvarken en nog veel meer dieren uit de jungle.

Een kind aanmelden is heel eenvoudig: lid worden. Maar voordat een kind met een verstandelijke beperking geplaatst kan worden bij de Blauwe Vogel groep, komt een deel van de leiding eerst thuis kennismaken. Tijdens het huisbezoek of ontvangst op het troephuis worden de  (on)mogelijkheden besproken, uitleg gegeven over bijvoorbeeld de proefperiode en is er ruim aandacht voor de ‘ eigen aardigheden’ van uw kind.

Ben jij 8 jaar of ouder en ga je naar het speciaal onderwijs?

Bij Scouting Zwervers Assen krijg je de ruimte te zijn zoals je bent. Als je besluit een echte scout te worden, beloof je je best te doen er iets van te maken. Bij scouting hou je rekening met elkaar. Bij Scouting doe je van alles samen: Zingen bij een kampvuur, een speurtocht door het bos, een brug bouwen van hout en touw en samen op kamp horen daar in ieder geval bij.

Maar er is nog veel meer:

Bij Scouting worden dingen gedaan, die je thuis niet doet of kunt doen. Bij scouting verleg je je grenzen, waardoor je nieuwe dingen leert of je angsten overwint. De activiteiten zijn afwisselend, vaak lekker buiten in het bos of op de hei. Maar altijd samen met de andere scouts. De kosten van het lidmaatschap bedraagt € 35,- per lid per kwartaal (prijspeil seizoen 2015-2016). Het kampgeld (ca. € .. ) is alleen verschuldigd bij deelname aan het kamp. Voor aanschaf van het uniform bent u ongeveer € 40,- kwijt, afhankelijk van de speltak. Uiteraard gaat het uniform meer dan één seizoen mee. Iedereen kan meedoen aan het scoutingspel. Want ook kinderen met een verstandelijke beperking kunnen een tocht lopen, leren pionieren of leren samenwerken. Zo nodig met hulpmiddelen of aanpassingen.

De Blauwe vogels:

15% bijzonder

35% buiten

50% belevenis

100% scout met een beperking

Dick Cees
Leiding
Mijn naam is Dick Cees en ben geboren op 22-05-1962. Sinds Maart 2008 ben ik leiding bij de BV speltak van de Zwervers. Daarvoor ben ik ruim 5 jaar leiding geweest bij een vergelijkbare speltak bij de Generaal Roothaangroep in Doetinchem. Dick Cees probeert samen met Arnold op zaterdagmiddag de leden een gevarieerd en afwisselend spelaanbod te bieden dat past bij vaardigheden van de leden.
Arnold
Leiding

App groep helpende handen

Af en toe kunnen we bij de Zwervers extra helpende handen gebruiken.

Hiervoor hebben we een whatsapp groep opgericht waar ouders of verzorgers kunnen zien welke hulp er nodig is. Je kan denken aan het helpen bij een opkomst of een opendag. Ook is er wel eens hulp nodig bij het schoonmaken of het wegbrengen van het afval naar milieupark Assen. Chauffers zijn bij ieder kamp welkom om de kinderen en het materiaal weg te brengen naar hun lokatie. De appgroep is puur functioneel en niet bedoeld vooralgemene reacties en discussies. Je kan je voor deze appgroep aanmelden door  ons een berichtje te sturen voorzien van je naam, naam van je kind en je 06 nummer. Wil je de appgroep verlaten dan kan dat uiteraard altijd op eigen gelegenheid.